Onze inzet om emissies te verminderen is diep geworteld in onze missie om de energietransitie te stimuleren en tegelijkertijd te handelen binnen planetaire en sociale grenzen en duurzame verandering te stimuleren. Als onderdeel van onze inzet voor het Science Based Targets Initiative (SBTi) - een toonaangevend kader voor klimaatmaatregelen om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken - hebben we onszelf een ambitieus doel gesteld voor 2030. Dit omvat het verminderen van onze Scope 1- en Scope 2-emissies met 95% en onze Scope 3-emissies met 30%. (ten opzichte van het referentiejaar 2019).
Wat zijn Scope 1, 2 en 3 emissies:
Scope 1-emissies zijn directe emissies die afkomstig zijn van bronnen die TenneT zelf bezit of exploiteert. Bijvoorbeeld de uitstoot van het isolatiegas SF6, het gasverbruik voor de verwarming van onze kantoren en onderstations en de voertuigen die we bezitten en exploiteren.
Scope 2-emissies zijn indirecte emissies door de inkoop van energie en warmte. Bijvoorbeeld de uitstoot die ontstaat bij de opwekking van
elektriciteit ter compensatie van netverliezen - de elektriciteit die verloren gaat tijdens het transport via ons net en het elektriciteitsverbruik in onze kantoren.
Scope 3 emissies zijn indirecte emissies die optreden in onze waardeketens. Bijvoorbeeld de uitstoot die ontstaat wanneer ingekochte producten worden geproduceerd in verband met onze projecten.
Scope 2
Emissiebronnen
Netwerkverliezen
Elektriciteitsverbruik in onderstations en kantoren
Definitie van
Indirecte emissies door de aankoop van energie en warmte
Doel (referentiejaar 2019)
95% minder in 2030
Representatieve maatregelen
Inkoop van hernieuwbare energie met garanties van oorsprong
Scope 3
Emissiebronnen
Gekochte goederen, kapitaalgoederen en diensten in verband met onze projecten
Definitie van
Indirecte emissies die optreden in onze waardeketens
Doel (referentiejaar 2019)
30% minder in 2030
Representatieve maatregelen
Project om de toeleveringsketen koolstofvrij te maken
Life Cycle Assessment (LCA) en methodologie van de Environmental Cost Indicators (ECI)
Interne CO2-prijs
Scope 1
Definitie van
Directe emissies van bronnen die TenneT in eigendom heeft of zelf exploiteert
Emissiebronnen
SF6 lekkages
Gasverbruik in onze kantoren en onderstations
De voertuigen die we bezitten en gebruiken
Doel (referentiejaar 2019)
95% minder in 2030
Representatieve maatregelen
Pilot SF6 sensor
Garanties van oorsprong / contracten voor groen gas
Conversie naar een volledig elektrische vloot
Ecodesign: broeikasgasemissies bestrijden gedurende de hele levenscyclus
Aangezien TenneT haar projectportfolio uitbreidt en de komende decennia investeringen uitvoert met een verwachte totale waarde van 160 miljard euro - vergeleken met investeringen van 3,1 miljard euro in 2019 - zullen onze netuitbreidingsplannen onvermijdelijk leiden tot meer inkoop van goederen met upstream waardeketens. Dit zal leiden tot een toename van Scope 3-emissies en extra Scope 1- en 2-emissies tijdens de gebruiksfase van deze goederen. Een dergelijk scenario stelt ons voor een belangrijk dilemma: hoe kunnen we onze emissiereductiedoelstelling halen en tegelijkertijd rekening houden met onze groeiende projectenportefeuille?
Ons antwoord
TenneT heeft verschillende maatregelen genomen om de emissies in de afzonderlijke gebieden te verminderen (zie overzicht hierboven). Bij TenneT zien we echter ook de noodzaak in van een integrale aanpak om emissies over de gehele levenscyclus te reduceren en een duurzamere toekomst te creëren. Een effectieve methode is de toepassing van ecodesignprincipes. Dit houdt in dat milieuoverwegingen worden opgenomen in het ontwerp en de ontwikkeling van producten met als doel het minimaliseren van de ecologische voetafdruk over de gehele levenscyclus van de producten en diensten die worden gebruikt in de bedrijfsvoering, van de inkoop en productie van grondstoffen tot het gebruik en de verwijdering aan het einde van de levensduur.
Innovatieve partnerschappen voor het ecologisch ontwerp van extra hoogspannings-
stations
Effectief ecodesign vereist een uitgebreid begrip van de gehele levenscyclus van producten en er zijn verschillende belanghebbenden bij betrokken. Daarom erkent TenneT de noodzaak van samenwerking en de bijdrage van externe perspectieven. Via ons Open Innovatie Programma faciliteren we samenwerking met meerdere partners die hun waardevolle inzichten en middelen inbrengen. Door gebruik te maken van deze collectieve expertise zorgt TenneT voor de ontwikkeling van optimale oplossingen om robuuste, schaalbare normen voor ecologisch ontwerp te implementeren die aanzienlijke milieuvoordelen kunnen opleveren.
Aangezien het aantal extra hoogspanningsstations (EHV-stations) dat de komende jaren nodig is, zal toenemen en we tegelijkertijd aan onze duurzaamheidsverplichtingen willen voldoen, is het dringend noodzakelijk om de bestaande normen voor plannings- en bouwprocessen uit te breiden en milieuduurzaamheid een belangrijkere rol te geven. Het opnemen van principes voor ecologisch ontwerp in de bestaande normen voor centraal diensten gebouwen van onderstations voor extra hoogspanning biedt een unieke kans om de uitstoot van broeikasgassen tijdens de hele levenscyclus van deze faciliteiten aanzienlijk te verminderen.
Veelbelovend pad
Hoewel het onderwerp ecologisch ontwerp aan belang heeft gewonnen door de EU-richtlijnen, is de toepassing ervan tot nu toe voornamelijk gericht op energieverbruikende producten zoals huishoudelijke apparaten en verlichting. De toepassing ervan in de elektrotechnische sector is nog relatief ongebruikelijk. Uitbreiding naar de elektriciteitsindustrie is echter een veelbelovende stap voorwaarts. Door principes van ecologisch ontwerp te introduceren in onze aankoop- en gebruiksfasen, kunnen we niet alleen de bron van de uitstoot direct aanpakken. We kunnen ook de operationele efficiëntie optimaliseren, aanzienlijke emissiereducties bereiken over de hele levenscyclus en innovatie en veerkracht in onze toeleveringsketens bevorderen.
Met het oog op onze toenemende inspanningen om onze expansiedoelstellingen te bereiken in lijn met de verwachte groei van onze portefeuille, is het essentieel om duurzame werkwijzen in te voeren: Het is daarom noodzakelijk om de bestaande normen te verbeteren en de principes van ecodesign erin te integreren.
Gerichte oplossingen
Door ons specifiek te richten op het milieuvriendelijke ontwerp van centraal diensten gebouwen kunnen we gerichte oplossingen ontwikkelen die voldoen aan de unieke uitdagingen en vereisten van deze gebouwen. Hierdoor kunnen we er niet alleen voor zorgen dat onze infrastructuur efficiënt en milieuvriendelijk groeit, maar ook leveranciers en belanghebbenden erbij betrekken door duidelijke, gestandaardiseerde richtlijnen voor duurzame praktijken te bieden. Dit vereenvoudigt de samenwerking en implementatie en ondersteunt uiteindelijk onze bredere duurzaamheidsdoelen en inzet om onze CO2-voetafdruk te verminderen.
Lees meer over onze organisatie TenneT
Transmissiesysteembeheerder (TSO)
Als netbeheerder voor Nederland en een groot deel van Duitsland is TenneT eigenaar en beheerder van ruim 25.000 kilometer aan hoogspanningslijnen en -kabels. Wij voorzien 43 miljoen huishoudens en bedrijven 24 uur per dag, 365 dagen per jaar veilig en betrouwbaar van elektriciteit. Met meer dan 8.300 medewerkers in twee landen is ons doel ervoor te zorgen dat het licht nooit uitgaat en dat elektriciteit beschikbaar is met één druk op de knop, waar en wanneer je het nodig hebt.
Hiervoor plannen, bouwen, onderhouden en beheren we een hoogspanningsnet dat zich uitstrekt over land en zee. Het vervoert elektriciteit van de plaats waar het wordt opgewekt - inclusief een snel groeiend aandeel wind- en zonne-energie - naar de plaats waar het wordt verbruikt. We transporteren elektriciteit via ons snel groeiende hoogspanningsnet over land, onder de grond, op zee en over de grenzen heen. Met een netwerkbeschikbaarheid van 99,99993 % zijn we een van de beste ter wereld in ons vakgebied.
Gerichte oplossingen
Door ons specifiek te richten op het milieuvriendelijke ontwerp van centraal diensten gebouwen kunnen we gerichte oplossingen ontwikkelen die voldoen aan de unieke uitdagingen en vereisten van deze gebouwen. Hierdoor kunnen we er niet alleen voor zorgen dat onze infrastructuur efficiënt en milieuvriendelijk groeit, maar ook leveranciers en belanghebbenden erbij betrekken door duidelijke, gestandaardiseerde richtlijnen voor duurzame praktijken te bieden. Dit vereenvoudigt de samenwerking en implementatie en ondersteunt uiteindelijk onze bredere duurzaamheidsdoelen en inzet om onze CO2-voetafdruk te verminderen.
Veelbelovend pad
Despite eco-design having gained momentum due to EU directives, its application has primarily focused on energy-consuming products such as household appliances and lighting and remains relatively uncommon within the electrotechnical sector. However, expanding its implementation to the electricity industry offers a promising path. By adopting eco-design principles in our procurement and use phases, we cannot only intervene at the source but also optimize operational efficiency, achieving substantial reductions in emissions throughout the entire lifecycle and fostering innovation and resilience within our supply chains.
As we accelerate our efforts to meet our delivery targets in line with our expected portfolio growth, it is essential to establish sustainable practices: hence the need to enhance standards that integrate eco-design principles.
Ons antwoord
TenneT has taken several actions to address emissions in each scope (see overview above). However, TenneT also acknowledges the necessity of a comprehensive approach to tackle emissions throughout the entire lifecycle and shape a more sustainable future. One effective method is the adoption of eco-design principles. Eco-design principles involve incorporating environmental considerations in product design and development, aiming to minimize the ecological footprint across the entire lifecycle of products and services used in the operation, from raw material sourcing and production to use and end-of-life disposal.
Innovatieve partnerschappen voor het ecologisch ontwerp van extra hoogspannings-
stations
Effective eco-design demands a comprehensive understanding of the full lifecycle of products and involves diverse stakeholders, hence TenneT acknowledges the necessity of collaborative efforts and external perspectives. Through our Open Innovation Programme, we facilitate engagement with multiple partners to bring their invaluable insights and resources to the table. By leveraging this collective expertise, TenneT ensures the development of optimal solutions to implement robust, scalable eco-design standards that can drive significant environmental benefits.
Given the projected increase in the number of EHV substations required in the coming years and the ongoing pressure to meet our sustainability commitments, there is a pressing need to enhance the existing standards of design and construction processes with a more prominent role of ecological sustainability. Incorporating eco-design principles into the existing standards for operation buildings of EHV substations offers a unique opportunity to significantly reduce GHG emissions throughout these assets' lifecycle.
Scope 1
Definitie van
Directe emissies van bronnen die TenneT in eigendom heeft of zelf exploiteert
Doel (referentiejaar 2019)
95% minder in 2030
Representatieve maatregelen
Pilot SF6 sensor
Garanties van oorsprong / contracten voor groen gas
Conversie naar een volledig elektrische vloot
Emissiebronnen
SF6 lekkages
Gasverbruik in onze kantoren en onderstations
De voertuigen die we bezitten en gebruiken
Ecodesign: broeikasgasemissies bestrijden gedurende de hele levenscyclus
Aangezien TenneT haar projectportfolio uitbreidt en de komende decennia investeringen uitvoert met een verwachte totale waarde van 160 miljard euro - vergeleken met investeringen van 3,1 miljard euro in 2019 - zullen onze netuitbreidingsplannen onvermijdelijk leiden tot meer inkoop van goederen met upstream waardeketens. Dit zal leiden tot een toename van Scope 3-emissies en extra Scope 1- en 2-emissies tijdens de gebruiksfase van deze goederen. Een dergelijk scenario stelt ons voor een belangrijk dilemma: hoe kunnen we onze emissiereductiedoelstelling halen en tegelijkertijd rekening houden met onze groeiende projectenportefeuille?
Scope 2-emissies zijn indirecte emissies door de aankoop van energie en warmte. Bijvoorbeeld de uitstoot die ontstaat bij de opwekking van elektriciteit ter compensatie van netverliezen - de elektriciteit die verloren gaat tijdens het transport via ons net en het elektriciteitsverbruik in onze kantoren.
Scope 3-emissies zijn indirecte emissies die optreden in onze waardeketens. Bijvoorbeeld de uitstoot die ontstaat wanneer ingekochte producten worden geproduceerd in verband met onze projecten.
What are Scope 1, 2, 3 emissions:
Scope 1-emissies zijn directe emissies die afkomstig zijn van bronnen die TenneT zelf bezit of exploiteert. Bijvoorbeeld de uitstoot van het isolatiegas SF6, het gasverbruik voor de verwarming van onze kantoren en stations en de voertuigen die we bezitten en exploiteren.
Lees meer over onze organisatie TenneT
Als netbeheerder voor Nederland en een groot deel van Duitsland is TenneT eigenaar en beheerder van ruim 25.000 kilometer aan hoogspanningslijnen en -kabels. Wij voorzien 43 miljoen huishoudens en bedrijven 24 uur per dag, 365 dagen per jaar veilig en betrouwbaar van elektriciteit. Met meer dan 8.300 medewerkers in twee landen is ons doel ervoor te zorgen dat het licht nooit uitgaat en dat elektriciteit beschikbaar is met één druk op de knop, waar en wanneer je het nodig hebt.
Hiervoor plannen, bouwen, onderhouden en beheren we een hoogspanningsnet dat zich uitstrekt over land en zee. Het vervoert elektriciteit van de plaats waar het wordt opgewekt - inclusief een snel groeiend aandeel wind- en zonne-energie - naar de plaats waar het wordt verbruikt. We transporteren elektriciteit via ons snel groeiende hoogspanningsnet over land, onder de grond, op zee en over de grenzen heen. Met een netwerkbeschikbaarheid van 99,99993 % zijn we een van de beste ter wereld in ons vakgebied.
Transmissiesysteembeheerder (TSO)
Onze inzet om emissies te verminderen is diep geworteld in onze missie om de energietransitie te stimuleren en tegelijkertijd te handelen binnen planetaire en sociale grenzen en duurzame verandering te stimuleren. Als onderdeel van onze inzet voor het Science Based Targets Initiative (SBTi) - een toonaangevend kader voor klimaatmaatregelen om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken - hebben we onszelf een ambitieus doel gesteld voor 2030. Dit omvat het verminderen van onze Scope 1- en Scope 2-emissies met 95% en onze Scope 3-emissies met 30%. (ten opzichte van het referentiejaar 2019).